twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

    Pin It

    Tutorial : how to create map files from MFM map for Papago



    update: 
    All PaPago X5 users are advised to upgrade to PAPAGO M9 since the last map update for X5 was in August 2011


    Install >>Papago X5<< before proceed with this tutorial.
    Screenshots are based on MFM-PPG-110301C (version 1/3/2011).   The process of map installation is still the same for any MFM Papago X5 map. Please follow the same steps for updating your outdated map.
    1. Double click MFM-PPG-110823C.exe ( Download from here

    2. Select setup language , click OK.


    3. Click Next.


    4. Accept the agreement and click Next.


    5. Recommended to use the default folder for MFM map. Click Next.


    6. Select the Papago version that you are using.


    7. Ready To Install MFM Map. Click Install.


    8. Installation in progress.


    9. Click Finish.


    10. From your pc, locate the following folder. C:/Navi/Maps/MFM-PPG-110823C. Copy all files inside the MFM-PPG-110823C folder.
      Screenshot shows MFM-PPG-110301C folder. If u have latest map, u will have different folder name.


    11. Paste those files to your phone @ into the NaviSEA\Maps\Country_Name\. You may create a new folder with the country name.. eg Malaysia




    34 comments:

    Muhammad Fariz Tajuddin said...

    i cant copy files from MFM into NaviSEA\Maps\Country_Name\.
    The error is Cannot copy R51_SSC : The parameter is incorrect
    Stucked at step 5 :(
    Can u help me on this.

    syazalina83 said...

    try to delete all files in the map folder n then recopy / paste all the files to that folder..

    Anonymous said...

    Copy all files inside the MFM-PPG-110823C folder into NaviSEA\Maps\Malaysia

    Anonymous said...

    nape map dia tnjuk kt kl je.....skrg sy kt kuantan =.="

    syazalina83 said...

    sebab gps fon tak connected dgn satelit.. dah byk org komen psl ni.. tgk kat tutorial papago.. tq..

    Anonymous said...

    kenapa xleh nk start application ye...padahal semua step da buat..dia tulis can not open map

    Faizal Haji Ali said...

    Cuba check balik masa install map.. Step no 6 tu kena pilih Papago X5 for Android

    Anonymous said...

    sy hadapi masalah same as comment #1.. anyone please help..
    prolem: The error is Cannot copy R51_SSC : The parameter is incorrect

    Anonymous said...

    xda pn folder NaviSEA\Maps\Country_Name\?? nk paste dekat mana??

    syazalina83 said...

    baca baik2 step no 11 dan tgk path dekat screenshot.. penat sy buat screenshot..

    Anonymous said...

    dlm phone saya xda folder naviSEA,nk paste dekat mana?nk buat mcm mana??

    syazalina83 said...

    kat atas sekali sy dah tulis "Install Papago X5 before proceed with this tutorial."

    kalau dah install papago, sepatutnya folder tu ada dlm phone.. make sure to follow step by step.. http://syazalina83.blogspot.com/2011/03/tutorial-how-to-install-papago-x51-for.html

    Anonymous said...

    cik syazlina thanks untuk semua nih....
    tp saya dah follow semua step tp maps dia still not found.....dah 80% betol.....tak ada maps laen yang boleh saya download ker???

    syazalina83 said...

    tak ada map lain.. mmg malfreemaps tu map provider utk malaysia yg terbaik (garmin n papago).. sy rasa ada salah dekat mana2 step.. pakai fon model ape? path kena betul.. seeloknya jgn install pd memory card.. cuba uninstall semua dan delete semua file papago dlm fon.. lps tu mula semula drp install papago.. copy folder yg betul dan pd directory yg betul..

    itu je yg sy boleh tolong.. sy hanya share ape yg sy dah buat pd fon sy.. so, kalau tak dpt berfungsi pd fon awk, agaknya fon awk tak support papago x5.. boleh cuba gps yg lain.. sy hanya pernah cuba install n berjaya pd htc desiire, Samsung Galaxy S2 I9100 n Samsung Galaxy S2 I9100G.. tp rasanya byk lg model lain yg berfungsi dgn baik berdasarkan komen2 dan jumlah share di facebook yg melebihi 600.. apa2 pun, boleh google utk jalan penyelesaian yg lebih tepat utk mslh awk n sesuai dgn model fon awk.. n kalau mslh map, boleh cuba rujuk dgn map provider tu.. pegi ke forum n bincang di situ..http://www.malfreemaps.com ramai user yg boleh tolong, mungkin pernah hadapi mslh yg sama.. apa2 pun, terima kasih kerana sudi bertanya.. kalau malu bertanya, sesat jalan kan.. good luck ok..

    Anonymous said...

    NK Tanye nie macam mane nk off vibrate masa tengah buka papago x5

    Anonymous said...

    saya dah dapat..bagi yang tak dapat ikut arahan cikgu syazalina tu..saya tadi pun " cannot open map"..saya guna kaedah copy paste saja pun..untuk copy map..kena buka folder MFM-PPG-110823C..itu dulu seperti tunjuk kat rajah diatas..tekan copy semua tu dan paste kat folder NaviSEA\Maps\Country_Name\...

    eiha said...

    arghh..tension!!~x( dkat 2 jam buat bende ni xjd2 lg.kuar unsupported 480X800 resolution. i pkai galaxy W. pls help~~~:((

    Anonymous said...

    baca baik2 step no 11 dan tgk path dekat screenshot.. penat sy buat screenshot.. ( sian dier)

    dah download.. tpi blum test lagi.. tnggu member nyer phone.. harap2 berjaya..

    syamim118 said...

    salam...saya da follow semua step yg dsyorkan, tetapi apabila saya buka papago, dye x mnunjukkan location yg tpat, sya da check semua setting maps lam ace saya, tetapi tetat xboleh, harap admin dapat bantuuuu;(

    Anonymous said...

    sy x leh copy navisea folder ke dlm directory samsung note. dia copy smpi 10% then stuck

    Anonymous said...

    aku wat skali je trus jd..just follow the step..tq admin..muaahhh sket..hehe :-*

    Anonymous said...

    alhamdulillah dah leh guna..tp mslhnya kuar kl ja...xkan putrajayapun xleh..dah testpun gps..ok ja..erm..

    syazalina83 said...

    terima kasih semua yg sudi mencuba..
    lokasi tak tepat adalah berkaitan dgn
    gps fon tu sendiri.. bkn masalah papago..
    guna gps test utk lock connection dgn satellite..
    kalau nak tau ok ke tak ok, bila guna gps test tu,
    sepatutnya keluar graf berwarna warni..
    selagi tak keluar graf berwarna warni tu
    maksudnya tak ok, dan takkan dpt current location..
    saya guna takde mslh, pegi melaka, kedah, dan
    bukan hanya kl atau selangor je..

    Anonymous said...

    thanks..leh pun guna kat xperia play setelah lama tggu nak mndownload..:D

    puterahamdan said...

    mcm mana nak tukar kan screen sebb saya guna tablet pc.. mcm mana ek..

    Mus Muda said...

    thanks tuan rumah syazalina...berjaya menginstall...cume xtau camne nak ubah maps..asyik start dr kl aje..

    syazalina83 said...

    map untuk papago x5 takde update sejak ogos 2011.. sila download papago m9 utk gantikan x5.. tq.. http://syazalina83.blogspot.com/2012/11/tutorial-how-to-install-papago-m9.html

    To insert smiley in your comment, simply type in the characters beside your chosen smiley...
    :)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =)) ~ syazalina83 ~

    Post a Comment

    Recent Posts

    Twitter

     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...