Welcome to http://syazalina83.blogspot.com

Selamat datang ke laman blog peribadi @syazalina83
Blog ini adalah blog peribadi saya dan tidak mengkhusus kepada apa-apa bidang. Entri yang terkandung dalam
blog ini adalah hasil usaha saya sendiri atau dipetik dari mana-mana laman web yang dinyatakan sumbernya.
 
Saya hanya mengupdate blog jika saya mempunyai masa lapang serta dalam keadaan yang sihat.
 
Saya tidak melayan sebarang permintaan untuk menghantar email peribadi sama ada melalui blog ini, facebook,
facebook fan page, twitter, scribd dan lain-lain. Ini adalah kerana  saya tidak mempunyai masa
untuk tujuan tersebut, di samping saya menghidapi sakit Carpal Tunnel Syndromme. 
Sekian dimaklumkan dan terima kasih kerana sudi mengunjungi blog saya.
~ saya cikgu baru belajar..kalau salah, tolong tunjukkan..
~ degree of quantity surveying from UM (2005)
~ bekerja sebagai juruukur bahan / quantity surveyor (disember 2005 hingga januari 2009)
~ kursus kpli (januari 2009 hingga november 2009)
~ mula menjadi guru sejak Januari 2010

Welcome to http://syazalina83.blogspot.com

ENTER
twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

Pin It

Tutorial : how to install Garmin Mobile XT (GMXT) on symbian built-in GPS phone

Last updated : 14 November 2012
(new map - MFM-Garmin 121112)
http://www.malfreemaps.com/viewtopic.php?f=46&t=8442

March 2012
*mobilesmania.com tutup sebab kekurangan dana

Tutorial ni saya buat masa tahun 2008, masa saya guna N95 8GB & N85. Sebelum ni saya post tutorial ni di
http://www.mobilesmania.com/forum/topic/67680-tutorial-how-to-install-garmin-mobile-xt-gmxt-on-symbian-built-in-gps-phone
Saya masih guna tutorial ni untuk install garmin pada nokia n97 mini saya awal 2010 dan X6 adik saya pada pertengahan 2010. handphone lain yang saya pernah install kan N95 8GB, N85, E71, E66. Ok, berikut langkah-langkah nya (copy semula dari forum). Nanti bila ada masa, saya translate semula ke BM..hehe..Pastikan handphone anda adalah symbian built-in gps.


first of all, download all items as per following links.
  1. Garmin Mobile XT for Symbian S60 3rd Edition software version 5.00.50
  2. 15.21 MB
    or
  3. Malaysia & Singapore's Map (update 12/11/2012)
  4. 74.82 MB
    for latest map, go to http://www.malfreemaps.com/viewforum.php?f=46 (must be a registered member)
  5. Garmin Mobile XT Support software version 4.xx.xx
  6. 30.20 MB
    or
  7. Keygen
  8. 263.58K 
     i included Malaysia & Singapore's map in this post..
    (if the map is combination of many countries, the map's size will be bigger)
    if u want to use other map, u can try to go0gle for it..


    1. run the GMXT v5.00.50 setup file n choose your destination (install to card), then click on Install

    2. (connect phone in mass storage mode)

    3. once completed, u have to repeat step 1 for installation of GMXT support files

    4. disconnect phone from pc. launch GMXT. for 1st time, it will prompt for settings of language, units, etc. so, choose your preferred settings. then connect to a garmin gps.
      if GMXT cant be launched, try to locate the GarminMobileXT.sis in ur memory card, n then install it.

    5. next, choose connect to a garmin gps. click cancel when it prompt searching for gps device.

    6. on the main menu screen, choose Tools -> Settings -> About > make note of your Card id & close the app.

    7. run GMXT keygen. enter card id & press the top Generate key to generate a device code.

    8. copy the device unlock key & paste in Notepad. save the file as SW.UNL (choose save as type: All Files)
      (If you do not save the file using type All Files then the file is saved as a .txt type file and it won’t work unless the .txt extension is removed by renaming)

    9. reconnect to pc using mass storage mode. move the SW.UNL file to your memory card --> under "Garmin" directory..

    10. disconnect phone from pc. now, run GMXT -> Tools -> Settings -> System ->Remote GPS. Choose enable "Use Attached/Built-in GPS".
      (if there is no choices and only a “pair new GPS” selection then you have a problem, either with the SW.UNL file (maybe with .txt extension or other) or incorrect keygen procedure install. recheck and/or redo above.)

    11. next put the map (gmapsupp.img - extract from malfreemaps above) into your memory card --> under "Garmin" directory.  refer following link for tutorial on creating gmapsupp.img from MFM map >> http://syazalina83.blogspot.com/2010/12/tutorial-how-to-create-gmapsuppimg-from.html

      NOTE: some maps require to be installed to computer (setup files) & unlocked


    DONE!

    for the 1st time, u can only view the map after u receive the satellite signal.. (green bars at top left of the main menu screen) u need to go outside to receive better gps signal..

    sebab2 tak dpt guna garmin / map: 
    1. tak copy paste map (format .img) dengan betul
    2. tak connected dgn satelit (mesti dapatkan signal hijau kat sebelah kiri atas.. kalau full bar, lagi bagus)
    3. masalah cuaca yg tak berapa elok
    4. gps fon yg mmg lambat connect dgn satelit
cadangan : untuk pertama kali (lepas install n letak map), sila berdiri di luar bangunan atau kereta untuk dapatkan signal hijau tu.. pd user yg dah berkali2 guna, kita takkan dpt current location selagi tak dpt signal hijau tu, sebaliknya dia akan detect tmpt yg last sekali kita guna..
     
     successfully installed n working on:
    Nokia 500 - N8-00 - C5 - X6 - N97 mini - N97 - N95 - N95 8GB - N85 - N81 - N82 - N78 - E52 - E72 - E71 - E66 - 6220c - 6210 - 5800 XM - 5730 XM - 5230 - Samsung INNOV8 i8510 - Samsung G810 - Vivaz - Vivaz Pro


    Skrg dah leh guna gps free...

41 comments:

Anonymous said...

knp xleh nk register produk key??
keygen yg u bg tu utk 25 digit..
tp yg i instal ni nk 8digit je ermmm....

cmne nk buat ni??/
help me plzzz

send to email:farquan_01@yahoo.com

syazalina83 said...

maybe u tak ikut sepenuhnya tutorial ni.. atau download files bkn dr tutorial ni.. kalau ikut step by step, sepatutnya takde mslh.. maybe garmin yg u install tu bkn didownload dr link yg sy bg..

setakat ni takde org komen yg ada mslh pun dgn keygen.. tutorial ni sy dah buat sejak tahun 2008 di forum.. so dah dkt 4 thn, tak pernah lg org ckp ada mslh dgn keygen.. tq..

Anonymous said...

terima kasih atas tutor yg diberikan.sangat membantu.
pengguna vivaz Garmin GMXT :)

Anonymous said...

masalh sya sama dgn farquan..keygen sampai 25digit..dah ikut step by step..

cam ne ek...

South Of BoB said...

nak tanya 2 soalan

1)card id ambil mana?
2)bila dpt key, buat format .unl, then save kat mmc... boleh jelaskan tak cara nak save key tu?

Anonymous said...

card id tu no emei nsed tekan *#06# kot.. Hehe..
Yg lg 1 plak.. Just save kt notepad.. Pas2 save as je la kt mmc kot.. Hehe..

syazalina83 said...

card id = step #5
cara nak save key dlm notepad = step #7
cara nak save / transfer file .unl = step #8

ekinNroses said...

da try.. dpt install.. tapi bila click where to and nk masukkan add.. keluar notice ckp suh masuk kat www.garmin.com. camne ea?

encik atan said...

hai...
sy ade problem sket ngn map dy
da copy map dlm folder garmin tp lps view map, dy ckp no map
knpe ye?

bdkbjpink said...

thanks untuk tutorial... sangan jelas arahan... dah download sume benda yang ada kat sini dan link2 diberi (yang mana berkenaan)..

tapi... step pertama x tahu nak gune yang mana...

skang nih nak ikot menggunakan N95 8gb. tapi bile connect phone, ade option

1) PC Suite
2) data transfer
3) image print
4) media player

taida mass storange..

jadi rasanye kene guna "data transfer" kan? x berani nak wat lagi sbb takut salah... hehe...

terima kasih sbb sanggup bace dan reply...

and insyaAllah akan doakan carpal tunnel syndrom dapat dihadapi dengan lebih baek... as this is the first time jumper orang malaysia yang actually mengidap syndrom ini...

Anonymous said...

sy kurang faham la nk install...blh tak bg tip ringkas dr mn nk mula dulu..pning jgk tgk...hehe..harap membntu..

Anonymous said...

dah install semua dah..tp signal dan map x muncul..kat mn lg silap ek...harap sape2 yg brjaya buat tu dpt mnbntu...

mohd kun kun said...

uikkk...belom tdr lg?usaha tangga kejayaan....saya pun baru nak try

amj10 said...

Thanks alot dear successfully install on nokia 500 and its working wonderfully

Anonymous said...

@mohd faiq bin mohamad azhari:
xde signal kot :D

Anonymous said...

terima kasih kerana tutorial yg ringkas dan lengkap...

Anonymous said...

lepas i download itu map saya kena install kat komputer saya ka? lepas install ada banyak zip file kat dalam. mana satu yg saya kena copy n paste dalam phone?

syazalina83 said...

untuk map, refer step #10
dan follow tutorial how to create gmapsupp.img tq..

nousername29 said...

Salam,
tumpang taip kt sini ye tuan rumah :) hehe.

bagi yg guna Symbian^3 (cth : Nokia N8-00) yg menghadapi masalah "Use Attached/Built-in GPS" x muncul2, sila guna IMEI yg dipaparkan pada GARMIN sebagai Card ID, itu je... InsyaAllah sukses ;)

* mohon update 'Nokia N8-00' dlm list succes n working ye Tuan Rumah, sbb saya sendiri dh guna ;)

*tq byk2 Tuan Rumah sbb sudi berkongsi ;)

~ dari insan yg pernah terkena masalah "Use Attached/Built-in GPS"... kbai.

am said...

assalamualaikum...nak tanye sikit...saya x bape nak faham pasal nak masuk map ni....kalo format img phone leh baca ke????

am said...

kalo yang xleh nak guna cara ni cube kat link ni..mybe leh membantu
http://www.malfreemaps.com/viewtopic.php?p=66386

pipa rina said...

hye. confuse jugak bila appear swoh visit www.garmin.com. how to settle? tq

BATET said...

salam... saya dah dapat install garmin pada N8 .. signal ok dan functional.. cume biler nak search.. kat kotak spell tu x leh nak taip.. tak kuar pun QWERTY keyboard.. mcm maner?.. help please.. sesaper yg tahu.. tq.

Roslan Ismail said...

Memang terbaek la Syazlina :D

dah boleh guna pun..terima kasih banyak2.

Shanizam Mohamad Poat said...

batet: nokia n8 saya pun mcm tu gak. xkeluar keyboard jadi xleh nak taip..harap ada sapa2 yg sudi membantu..

oyajid said...

Salam Puan syazalina,

Terima kasih banyak.Ianya amat membantu.

min said...

slm..first step da stuck..huu..mcm mne nk download installer tu?? sbb bler click kt link yg diberi tu keluar website garmin tp xnmpk plak mne nk download semua kne buy je..help..please help anyone.. :(

syazalina83 said...

@min : nmpk nye garmin dan ubah site dia.. sy dh letak links alternatif.. tq..:)

min said...

kak syazalina..thanks..da bleh download..skrg stuck dkt step 9, xd choice "Use Attached/Built-in GPS"..da try gne imei as card id tp still xd gk..cne ea?? :((

min said...

ok problem solved!..rupanya file sw.unl tu kne duk skali dlm folder garmin..igt bleh je sepah2..:p
move on next step~

min said...

succesfully installed:D..finally..huh..save rm3o..thankss kak syazalina for this great sharing

KinG ChuLan said...

salam.. sy dah install dh boleh gune garmin.. tapi kan sound nya xde .. cm ne ye.. plz.. sape2 leh bantu..

To insert smiley in your comment, simply type in the characters beside your chosen smiley...
:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =)) ~ syazalina83 ~

Post a Comment

Recent Posts

Twitter

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...