twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

    Pin It

    Diari Handphone (2001-2011)

    Saya mula buat entri tentang tajuk ni sejak 2 minggu lps (awal disember)..save as draft.. fuh, lame betul nak buat 1 entri.. ye lah, tgn sakit la katakan.. tp gatal juga nak update blog.. hehe.. hujung bln disember 2011 ni ada last appointment doktor utk tahun ni.. sebenarnya doktor nak set tarikh pembedahan masa appointment november ari tu.. tp saya minta tangguh sbb nak rehatkan tgn betul2 masa cuti sekolah..

    hmm..handphone / smartphone merupakan salah satu hobby / interest saya.. kat sini saya buat diari handphones yang pernah saya pakai dari dulu sampai sekarang utk tujuan kenangan saya.. Dari zaman telefon ada antenna, besar, slim, kecik, smpai la besar semula sekarang.. dulu2 skrin takde warna, takde mp3, takde radio, takde kamera..tp skarang dah canggih2.. sy mula pakai handphone lebas abis spm, masa nak masuk matriks.. tapi budak skrg, sekolah rendah pun dah ada handphone canggih... 

    dulu2 pakai symbian phone, tp skarang dah bertukar android phone sejak tahun 2010..


    • 2001 - Ericsson T10, Nokia 5110, Nokia 3210
    • 2002 - Nokia 3310
    • 2003 - Nokia 8310 (first hp sy yg ada radio)
    • 2004 - Nokia 6610 (first hp sy yg skrin berwarna n polifonic ringtone)
    • 2005 - tak beli henpon sbb tgh final year, sibuk dgn thesis utk degree of quantity surveying.. mula kerja sbg qs / juruukur bahan hujung tahun 2005, pastu baru upgrade henpon baru..
    • 2006 - Nokia 7610 @ nokia daun (first hp sy yg ada kamera 1 mega pixel, mp3 ringtones, symbian phone) - masih ada simpan lg sbb syg nak trade in..beli rm1000 lebih, tp kedai nak amik ratus2 je
    • 2007 - Nokia N73 Music Edition (first hp sy yg ada kamera 3 mega pixel)
    • 2008 - Nokia N95 8GB (first hp sy yg ada kamera 5 mega pixel, gps), Nokia N85 8GB (AMOLED display, gmbr cantik) - dua2 masih ada dlm simpanan..
    • 2009 - tak beli henpon sbb tgh sibuk berkursus perguruan kat maktab (kpli)
    • 2010 - Nokia N97 Mini (first hp sy yg touch screen, qwerty keyboard), HTC Desire (my first android phone)
    • 2011 - Samsung Galaxy SII (first hp sy yg ada kamera 8 mega pixel, super AMOLED display)
    kesimpulannya, saya tak suka trade in sbb beli mahal2 rm1500 ke atas, tp kedai nk beli balik murah.. lebih baik simpan n bg adik-beradik pakai.. Nokia N97 Mini sy pun dah jadi bhn bantu mengajar kat kelas.. sblm kelas sy akan masukkan lagu2 atau video2 yg berkenaan dgn apa nak ajar, n guna dlm kelas..

    kalau nak tunjuk video, sy hanya sambungkan kabel tv dari n97 mini ke tv..
    kalau nak mainkan lagu pula, sy guna kabel yg sama dan sambungkan ke bass amplifier..

    kabel

    amplifier / speaker

    cucuk kat lubang putih n merah je utk stereo audio





     
    Model :Ericsson T10
    Size :
    Features :

    105 x 49 x 24 mm
    = Monophonic ringtones
    = Monochrome graphics
    = Flip cover





    Size :
    Features :

    132 x 47.5 x 31 mm
    = Monophonic ringtones
    = Monochrome graphics




    Model :Nokia 3210
    Size :
    Features :

    123.8 x 50.5 x 16.7-22.5 mm
    = Monophonic ringtones
    = Monochrome graphics



    Model :Nokia 3310
    Size :
    Features :

    113 x 48 x 22 mm
    = Monophonic ringtones
    = Monochrome graphics



    Model :Nokia 8310
    Size :
    Features :

    97 x 43 x 19 mm
    = Monophonic ringtones
    = Monochrome graphics
    = GPRS
    = Infrared
    = FM radio




    Model :Nokia 6610
    Size :
    Features :

    106 x 45 x 17.5 mm
    = GPRS
    = MMS
    = Polyphonic & monophonic ringtones
    = Grafik berwarna
    = Infrared
    = FM radio


    Model :Nokia 7610 (a.k.a. Nokia daun)
    Size :
    Features :

    109 x 53 x 19 mm
    = Kamera 1 mega pixel
    = GPRS
    = MMS
    = MP3, polyphonic & monophonic ringtones
    = Grafik berwarna
    = Bluetooth



    Model :Nokia N73 ME (Music Edition)
    Size :
    Features :

    110 x 49 x 19 mm
    = Kamera 3 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3, polyphonic & monophonic ringtones
    = Grafik berwarna
    = Bluetooth
    = Infrared
    = Radio



    Model :Nokia N95 8GB
    Size :
    Features :

    99 x 53 x 21 mm
    = Slider
    = Kamera 5 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3, polyphonic & monophonic ringtones
    = Grafik berwarna
    = Bluetooth
    = Infrared
    = GPS
    = Radio



    Model :Nokia N85
    Size :
    Features :

    103 x 50 x 16 mm
    = Slider
    = Kamera 5 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3 ringtones
    = Grafik berwarna AMOLED
    = Bluetooth
    = Wifi
    = GPS
    = Radio



    Model :Nokia N97 Mini
    Size :
    Features :

    123 x 52.5 x 14.2 mm
    = Touch screen
    = QWERTY keyboard
    = Kamera 5 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3 ringtones
    = Grafik berwarna
    = Bluetooth
    = Wifi
    = GPS
    = Radio


    Model :HTC Desire
    Size :
    Features :

    119 x 60 x 11.9 mm
    = Android o.s.
    = Touch screen
    = Kamera 5 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3 ringtones
    = Grafik berwarna
    = Bluetooth
    = Wifi
    = GPS
    = Radio



    Tahun Beli :
    Model :
    2011
    Samsung Galaxy S II / S 2 (I9100G)
    Size :
    Features :

    125.3 x 66.1 x 8.5 mm
    = Android o.s.
    = Touch screen
    = Kamera 8 mega pixel
    = 3G, Edge, GPRS
    = MMS
    = MP3 ringtones
    = Grafik berwarna Super AMOLED Plus
    = Bluetooth
    = Wifi
    = GPS
    = Radio



    http://www.gsmarena.com

    2 comments:

    firdainn stylish korean fesyen said...

    nk tanya masa awk pakai Nokia N97 Mini ni bnyk tak problem?sesuai tak untuk orang yang selalu msg2? kalau msg guna touch screen or keyboard? plan nk bg hadiah untuk seseorang tapi baca reviw bnyk ckp hp ni tak bagus. bateri pon teruk. betul ke?

    To insert smiley in your comment, simply type in the characters beside your chosen smiley...
    :)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =)) ~ syazalina83 ~

    Post a Comment

    Recent Posts

    Twitter

     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...