twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

    Pin It

    Diari Sindrom Carpal Tunnel


    sindrom carpal tunnel ni mula sy hidapi sejak hujung bulan Februari 2011. tp masa tu tgn sebelah kiri je yg kebas. so buat tak kisah je sbb tak sakit.. masa cuti sekolah bln 3 tu siap pergi bercuti n mandi air panas kat Felda Residence Sungai Klah Hot Springs.. konon2 nak ilangkan kebas tu..tp tak ilang pun.. sejak dr kebas tu, selalu terjaga masa tido mlm sbb kebas tgn kiri.. bertahan je la kebas tu smpai bln 8 2011..pastu melarat ke tgn kanan pulak.. masa tu mmg sy bleh tahan, walaupun dh mula susah2 nk menulis..

    seminggu lepas raya aidilfitri (awal bln 9), sy dah tak boleh tahan sgt..sbb bukan setakat kebas.. masa tu dah sakit sgt, tgn rasa keras mcm beku, tp tak rasa sejuk, rasa pijar, takleh nak genggam tgn, tak boleh nak menulis.. so hujung minggu tu g jumpa doktor..biasanya sy mmg takut jumpe doktor.. bila dh sakit sgt, baru la pergi.. doktor tanye dh lame ke kebas ni? sy kata dh setengah tahun, tp baru skarang yg sakit sgt.. doktor kata, ni kena jumpe pakar tulang..maybe saraf terhimpit.. doktor tu tak caj ape2 pun utk consultation ari tu..

    mlm tu sakit gile tgn smpai menangis2 takleh tido n esok nye (isnin) terus g jumpe doktor yg smlm tu, suruh refer mane2 specialist utk dptkn rawatan.. en suami pun terpaksa emergency leave pg tu utk antar sy ke gleneagles hospital, jln ampang.. cantik hospital ni..hee..masa tu starbucks dlm proses pembinaan..

    IKLAN GAMBAR
    lobby

    optical shop

    cimb bank

    1901

    kedai serbaneka

    dome cafe

    fig tree cafe

    flower shop

    gift shop

    hair dressing

    sidewalk cafe

    prescriptions



    kat gleneagles, lps Dr. Samsudin Osman Cassim (doktor ortopedik) tanye simptom2, dia kata mungkin carpal tunnel syndrome.. masa tu sy taktau langsung ape benda alah tu, mcm mana nak eja? huu.. dia kata kena buat test, n kalau confirmed sindrom tu, kena buat operation.. kalau tak teruk, maybe just pkai splint.. tp dia kata rasenye kena operate sbb sy ni kira dh serius, sbb sentiasa kebas n bkn nya sekejap2 kebas..

    so 12 september 2011, pukul 2 petang, sy pun pergi la buat nerve conduction study kat Dr. Vimalan Ramasundram (doktor saraf).. kena karan kat pergelangan tgn, siku, jari2, tapak tgn, semua bhagian tgn dr siku ke hujung jari.. setiap kali kena renjatan elektrik tu, keluar la graf kat komputer doktor.. 1st renjatan kat tgn kiri, awal2 lg doktor tu kata "VERY BAD".. huu.. tp sy tak fhm tgk graf2 tu.. lame jugak buat test tu, dlm 30-40 minit.. dpt report dlm 10 minit lps tu..tp kena buat follow up utk result test tu ari rabu (14 september 2011).. doktor bg mc 3 hari.. so takde la g skolah..sib baik budak2 pun takde, sbb tgh exam upsr..



    bila buat follow up, jumpa doktor tak smpai 5 minit rasenye.. dia cuma confirmkan yg mmg carpal tunnel syndrome n mmg kena operate.. so doktor suruh balik n fikir dulu nak operate ke tak..

    http://www.gimc.com.my/main.php?Content=apps/appointment/listmember

    Name :Dr. Samsudin Osman Cassim
    Specialty :Orthopaedic & Trauma surgery
    Sub Specialty :Sports Injury arthroscopy
    Special Interest :Knee and Shoulder
    Phone No. :03-4141 3292
    03-4260 2250 012-689 0400
    Fax No. :03-4260 2250
    Suite No. :201
    Qualification :MD (Mal), Master of Surgery (Mal)
    Consultation Date
    and Time :
    DayTime
    Mon9:00 - 17:00
    Wed9:00 - 17:00
    Thu9:00 - 17:00
    Fri9:00 - 17:00
    Sat9:00 - 13:00



    Name :Dr. Vimalan Ramasundram
    Specialty :Neurology
    Sub Specialty :Neurology
    Special Interest :Electroplegisiology and sleep
    Phone No. :03-4141 3225
    03-4251 1645
    Fax No. :03-4251 1651
    Suite No. :517
    Qualification :MBBS, M.Medicine (MAL)

    Consultation Date
    and Time :
    DayTime
    Mon9:00 - 17:00
    Tue9:00 - 17:00
    Wed9:00 - 13:00
    Thu9:00 - 17:00
    Fri9:00 - 17:00
    Sat9:00 - 13:00


    sebahagian drp Nerve Conduction Study (NCS) report

    kat report tu ckp early right carpal tunnel syndrome.. tp tgn kanan ni la yg sakit gileeee.. dua2 tgn rasa mcm luka kat jari2, mcm kena hiris2 dgn pisau, pedih2, tp takde luka pun.. lps tu rasa pijar sangat..mcm kena lumur dgn cili api.. yg pergelangan tgn kanan ni pulak rasa mcm kena cucuk2, tikam2, korek2 dgn benda tajam..ngilu, pedih, sakit sgt.. mmg takleh nak buat kerja, takleh menaip, takleh main piano, susah nak pakai seluar n baju.. sib baik ada en suami, dia la yg byk tlg uruskan diri sy... jari2 pun bengkak, sembab..huduh..

    sejak dr hari tu, byk cuti sakit yg sy ambil (dgn kebenaran guru besar).. kerja semua tertangguh.. sy pun ada pergi dptkn rawatan di ppum, n dia cuma rujuk test report yg sy dah buat kat swasta tu.. kemudian doktor test ketuk2 skit kat median nerve, bengkok pergelangan tgn, kepit jari, tanya skit2, n dia kata mmg confirm carpal tunnel.. doktor marah, kenapa dr bln 3 kebas, baru skarang nk jumpe doktor? huuu.. ye la, sbb dulu tak sakit.. pastu dia suruh buat appointment utk buat wrist splint, fisioterapi n occupational therapy..

    wrist splint ni bkn utk kurangkan sakit.. tp supaya tak bertambah sakit.. tujuannya adalah utk hadkan pergerakan tgn.. masa keja, masa tido pun kena pakai.. tp tak selesa nak buat kerja, menulis..

    wrist splint yg berharga rm60 x 2 = rm120 utk 2 tgn kat ppum
    hari ni (21 oktober 2011) dah dekat 2minggu tak pergi buat terapi.. byk sgt kerja.. tak sempat pergi buat terapi.. lg pun minggu ni sibuk dgn kursus kssr muzik tahun 2.. tu yg tgn bertambah2 sakit minggu ni..rasa tak sbr nak operate.. tp memikirkan keja menimbun, tmbh pula nak dkt hujung thn ni, cuba la bertahan.. minggu ni (17-21 oktober 2011) magik sbb takde mc..wuuu..

    masa pergi fisioterapi, doktor ada suruh buat exercise tgn sendiri kat rumah.. nanti sy upload gmbr cara nak exercise tu.. lps tu masa buat occupational therapy, jurupulih tu pulak ada ajar nerve glide exercise..





    untuk maklumat lanjut tentang sindrom ni, boleh la tengok link di bwh..
    1. Carpal Tunnel Syndrome
    2. http://en.wikipedia.org/wiki/Carpal_tunnel_syndrome
    3. Sindrom Carpal Tunnel - Utusan
    4. Rasa Kebas Tangan - blod Dr Zubaidi
    5. Tangan Sakit dan Kebas - MyMetro






    21 comments:

    hisham said...

    kesian nya... saya pun pernah operate tangan tapi bukan Carpal tunnel syndrom tp Trigger Fingger. Perghhh sakit sungguh masa sebelum operate tu nak buat kerja semua pakai jari... heheheh

    Anonymous said...

    is Dr. Vimalan Ramasundram a recommended doctor?? anyone? kindly please advise

    syazalina83 said...

    @hisham : trigger finger tu sakit macam mana? bila dh operate terus ilang sakit tu ke?

    @speedSMKTKJ : khabar agak baik.. sy tak jadi operate sbb doktor ppum kata takkan 100% sembuh.. lg pun ada kakak kat skolah dah operate sebelah tgn, tp dia taknak operate lagi sebelah tgn atas sbb2 tertentu.. kalau doktor swasta, mmg dia suruh operate je..sy pun tak kisah kalau nak operate n 100% sembuh..sbb sy mmg nak ilangkan sakit ni.. sekarang sy berubat tradisional.. tgn masih sakit.. tapi dah boleh buat keja sikit2.. kalau tak, thn lps tak boleh nak menulis, gosok baju, pakai seluar, baju, apatah lagi kerja2 lain.. asyik cuti sakit je.. terima kasih atas ucapan semangat..

    @Anonymous : dr. vimalan only do the nerve conduction study as per orthopaedic doctor's request.. based on the result, then only the orthopaedic doctor advise whether to have surgery to treat the syndrome.. http://www.umm.edu/patiented/articles/what_surgical_procedures_carpal_tunnel_syndrome_000034_9.htm

    Anonymous said...

    thanks 4 sharing...sy slalu jgk rasa lenguh2 kt pgelangan tangan, n risau lama2 akn jd sindrom ni...jd mulai skrg akn mula wat exercise tu..btw, semoga cepat sembuh! aminn :)

    Anonymous said...

    rupanya serius jgk sakit2 tgn ni ya..ari tu pergelangan sy bgkak selama seminggu lebih tnpa sebab..nak buat apa pun xle..sakit sgt.. pas ni kena ambil berat la ni..apa pun, doakan awak cepat sembuh ya..

    ohcikgu said...

    banyak-banyakkan berdoa. Minta padaNya.

    ikut cakap doktor. wat senaman tu. :)

    syazalina83 said...

    terima kasih pada semua yg mendoakan kesihatan sy..
    buat masa ni sy tgh mencuba akupunktur yg diusahakan oleh org melayu islam.. guru bsr sek sy yg recommend kan..
    nanti sy update tentang rawatan akupunktur ni..

    utk maklumat lanjut berkenaan penyakit ni,
    bolehlah rujuk links yg sy letak dekat bwh entri tu..

    AngahAje said...

    As-salam.
    Puan cubalah alternative rawatan cara hemopathy.
    Pusat Pakar Homeopathy Zuhairi ( PUSTHYNI)
    No. 2 – 1 A, Jalan Semarak, Jalan Tun Razak,
    54100 Kuala Lumpur, Malaysia.
    Tel 03-2696319 H/P 0122019137 / Fax : 03-26915455 kliniknya dishop house selepas traffic light berhadapan dgn show roon perodua. key building bangunan CELCOM jln semarak gelaran lain "pulau tikus" jumpa PROF. DR. HJ. ZUHAIRNI. saya ada experiance dgn penyakit saya Alhamdulillah ada banyak perubahan,

    corby pink said...

    salam. simpatinya saya kepada cikgu. mudah2an Allah mudahkan segala urusan dengan kebaikan cikgu memudahkan guru2 lain mendapatkan rujukan kssr dan lain2 di sini.

    fikirkan yang baik2 saja ya cikgu.

    ppgusmkohort2_2011 said...

    as salam...saya pun mengidap penyakit ni.saya duk bertahan selama setahun rasa lenguh2 dan kebas2 pada tahun 2002..tahun 2003 penyakit ni dah melarat.kebas menyucuk melampau area pukul 2 pagi pada setiap malam .mungkin sejuk cuaca masa ni.tangan kanan saya keras macam ada besi kat dalamnya.terpaksa buka dapur gas dan salai kejap atas api biar rasa ada semacam buli2 udara bergerak dalm salur darah.dalam masa 5 dapatlh baring dn lelapkan mata.Nak tulis di papan hitam time mengajar memang x rasa pegang kapur dn buku rhp sentiasa kosong sebab x rasa pegang pen .bila rujuk kat husm kubang kerian doktor pakar dari jordan masa tu terus paksa buat operation sebab bila dah melarat hingga ke bahu memang x dpt buat apa dah.kak balik umah conformkan dgn suami dn anak2 dan cuti sekolah bulan 5 2003 terus buat operation selama 20 minit shj dn tinggal dalam wad cuma 2 malam 2 hari je.alhmdulillah dgn izin ALLAH swt hingga ke tarikh ini penyakit tu dah x datang2 lg.

    Leez Abd Wahab said...

    ppguusmkohort2_2011

    Berapa kos operation tu..skrg saya menghidap penyakit yang sama. Ibu jari hingga jari manis kebas giler...Nak menaip mmg cukup siksa tapi itu mmg dah keje saya sebagai setiausaha...Apa yang perlu saya buat untuk rawatan awal? Boleh beri saya cadangan?

    HENDRA TANAKA said...

    apakah dokter samsudin dokter yg cakap dalam hal othopedic..apakah ramai orang berubat ?

    DLYEA Jamal said...

    Saya mjalani pembedahan cts ni minggu lepas. Mmg dah tak boleh tahan dgn kesakitannya sblm ini sehingga mngganggu rutin harian dn emosi...hinggakn waktu mlm tak boleh tdur dbuatnya...slps pmbedhn mmg hilang kesakitan yg mlampau tu.skrg dlm tempoh pulih dr pmbedahan.pembedahan hanya mngmbil masa lbh krg 30minit...sya buat di hspital swasta dgn kos rm1500++...

    zuraina zolkapli said...

    Saya br mnjalani pmbedahan cts ni pd 26/12/2015. Masih dlm situasi baik pulih. Rasa kebas sudah x ada cuma jari blm dpt lurus lg masih mnjalani therapy. Bila brbaring bahu sgt sakit sprti digam pd tilam. Kini tngn kiri pun terasa sakit sukar untuk mnggenggam.Saya mnjalani operation di hospital putrajaya. Oleh sbb saya reff dr klinik swasta maka saya kena bayar RM180.00.

    Marhanita Tajuddin said...

    Sya pun tgh mengalami sakit kebas tgn hingga hujung jari...ade tak alternative lain selain dr pembedahan?

    Marhanita Tajuddin said...

    Sya kena msa tgh mengandung...br bersalin n sakit kebas tgn masih tak hilang...pada siapa2 yg pernah jalani rawatan alternative spt akupuntur atau lain2 minta jasa baik share dgn saya ye...boleh wassap sya kt 0136056574..tq

    Angah Mikael said...

    Saya dah buat operation.alhamdulillah tgn tak kebas.tp hujung ibu jadi still kebas x hlg..skt lagi tempt operate wpun dah lebih sebulan operate.risau gak.hujung ibu jari rasa kebas lagi..buat kat tmc kos dlm 4k

    Lina Arslan said...

    sy rase dh simptom ni sejak 2009..mmg banyak buat keje pakai tangan..lps tu 2010 die off dah..sy sambung belajar...datang balik sakit ni tahun 2014 sebab banyak buat keje pakai tangan kanan ni..kalo naik moto memang kebas n sakit tapi tahan jer lah...hampir setahun lagi sakit lepastu saya tukar keje baru dah tak sakit...lepas setahun sakit tu datang lagi..nak tido malam asik bangun dduk je dgn mata terpejam sebab kebas sangat dah elok baru baring lagi..sy dh jmpe doc mmg dh agak die diagnosis cts n soh gi fisio tapi saya ckp bz dgn keje so bagi sy ubat je...sampai skg masih sakit lagi makin teruk ibu jari dah xleh lurus..tapi nak gi hospital x berani sbb x mampu kalo kene oprate nanti...sabar jela..exs tgn tu mmg salu buat..

    To insert smiley in your comment, simply type in the characters beside your chosen smiley...
    :)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =)) ~ syazalina83 ~

    Post a Comment

    Recent Posts

    Twitter

     
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...