Welcome to http://syazalina83.blogspot.com

Selamat datang ke laman blog peribadi @syazalina83
Blog ini adalah blog peribadi saya dan tidak mengkhusus kepada apa-apa bidang. Entri yang terkandung dalam
blog ini adalah hasil usaha saya sendiri atau dipetik dari mana-mana laman web yang dinyatakan sumbernya.
 
Saya hanya mengupdate blog jika saya mempunyai masa lapang serta dalam keadaan yang sihat.
 
Saya tidak melayan sebarang permintaan untuk menghantar email peribadi sama ada melalui blog ini, facebook,
facebook fan page, twitter, scribd dan lain-lain. Ini adalah kerana  saya tidak mempunyai masa
untuk tujuan tersebut, di samping saya menghidapi sakit Carpal Tunnel Syndromme. 
Sekian dimaklumkan dan terima kasih kerana sudi mengunjungi blog saya.
~ saya cikgu baru belajar..kalau salah, tolong tunjukkan..
~ degree of quantity surveying from UM (2005)
~ bekerja sebagai juruukur bahan / quantity surveyor (disember 2005 hingga januari 2009)
~ kursus kpli (januari 2009 hingga november 2009)
~ mula menjadi guru sejak Januari 2010

Welcome to http://syazalina83.blogspot.com

ENTER
twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan dan Negeri 2012





Klik pada gambar di atas untuk kalendar 2012 format .pdf dari laman web
Bahagian Kabinet, Perlembagaan & Perhubungan Antara Kerajaan (BKPP), Jabatan Perdana Menteri


Negeri-negeri di Malaysia :
  1. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  2. Wilayah Persekutuan Labuan
  3. Wilayah Persekutuan Putrajaya
  4. Johor
  5. Kedah
  6. Kelantan
  7. Melaka
  8. Negeri Sembilan
  9. Pahang
  10. Perak
  11. Perlis
  12. Pulau Pinang
  13. Sabah 
  14. Sarawak
  15. Selangor
  16. Terengganu


BIL.HARI KELEPASAN AMTARIKHHARINEGERI
1.
Tahun Baru 2012
01.01.2012AhadSemua negeri kecuali Johor, Kedah Kelantan, Perlis, Terengganu
2.
Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan
14.01.2012SabtuNegeri Sembilan
3.
Hari Keputeraan Sultan Kedah
15.01.2012 AhadKedah
4.
- Tahun Baru Cina (Hari Pertama)
- Tahun Baru Cina (Hari Kedua)
23.01.2012
24.01.2012
Isnin
Selasa
-> Semua negeri
-> kecuali Kelantan, Terengganu   
5.
Hari Wilayah Persekutuan
01.02.2012 RabuWilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan, Putrajaya
6.
Maulidur Rasul
05.02.2012AhadSemua negeri
7.
Hari Thaipusam
07.02.2012 SelasaWilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya,
Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang, Selangor
8.
Hari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu
04.03.2012AhadTerengganu
9.
Good Friday
06.04.2012 JumaatSabah, Sarawak
10.
Hari Perisytiharan Melaka Sebagai Bandaraya Bersejarah
15.04.2012AhadMelaka
11.
Hari Keputeraan Sultan Perak
19.04.2012 KhamisPerak
12.Hari Pekerja01.05.2012SelasaSemua negeri
13.
Hari Wesak
05.05.2012 SabtuSemua negeri
14.
Hari Hol
07.05.2012IsninPahang
15.
Hari Ulang Tahun Keputeraan Raja Perlis
17.05.2012 KhamisPerlis
16.
Pesta Kaamatan (Pesta Menuai)
30.05.2012
31.05.2012
Rabu
Khamis
Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah
17.
Perayaan Hari Gawai Dayak
01.06.2012
02.06.2012
Jumaat
Sabtu
Sarawak
18.
Hari Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
02.06.2012SabtuSemua negeri
19.
Israk dan Mikraj
17.06.2012 AhadKedah, Melaka, Perlis
20.
Hari Ulang Tahun Perisytiharan Tapak Warisan Dunia
07.07.2012SabtuPulau Pinang
21.
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang
14.07.2012 SabtuPulau Pinang
22.
Hari Keputeraan Sultan Terengganu
20.07.2012JumaatTerengganu
23.
Awal Ramadhan *
21.07.2012SabtuJohor, Kedah, Melaka
24.
Hari Nuzul Al-Quran
06.08.2012IsninKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor, Terengganu
25.
- Hari Raya Puasa (Hari Pertama) *
- Hari Raya Puasa (Hari Kedua) *
19.08.2012
20.08.2012
Ahad
Isnin
Semua negeri
26.
Hari Kebangsaan
31.08.2012JumaatSemua negeri
27.
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Sarawak
08.09.2012SabtuSarawak
28.
Hari Malaysia
16.09.2012AhadSemua negeri
29.
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Sabah
06.10.2012SabtuSabah
30.
Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri Melaka
13.10.2012SabtuMelaka
31.
Hari Keputeraan Sultan Pahang
24.10.2012RabuPahang
32.
Hari Raya Qurban *
26.10.2012JumaatSemua negeri
33.
Hari Raya Qurban (Hari Kedua) *
27.10.2012SabtuKelantan, Terengganu
34.
Hari Keputeraan Sultan Kelantan
11.11.2012
12.11.2012
Ahad
Isnin
Kelantan
35.
Hari Deepavali *
13.11.2012SelasaSemua negeri kecuali Wilayah Persekutuan Labuan, Sarawak
36.
Awal Muharram (Maal Hijrah)
15.11.2012KhamisSemua negeri
37.
Hari Keputeraan Sultan Johor
22.11.2012KhamisJohor
38.
Hari Keputeraan Sultan Selangor
11.12.2012SelasaSelangor
39.
Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar
20.12.2012KhamisJohor
40.
Hari Krismas
25.12.2012SelasaSemua negeri
Catatan :
*  Tertakluk kepada perubahan



Takwim Penggal Persekolahan 2012

Klik pada gambar di atas untuk file format .pdf dari laman web Kementerian Pelajaran Malaysia

>> Cuti Peristiwa dan Cuti Berganti 2012 <<
>> Jadual Hari Kelepasan Am 2012 <<

KUMPULAN A
Sekolah-sekolah di negeri:
  1. Kedah
  2. Kelantan
  3. Terengganu
Jumlah hari persekolahan termasuk cuti am = 203 hari
Jumlah hari cuti penggal = 87 hari

Tarikh MulaTarikh Akhir Jumlah HariCatatan
03.01.201208.03.20124810 minggu
09.03.201217.03.20129CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1 minggu
18.03.201224.05.20125010 minggu
25.05.201209.06.201216CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2 minggu
10.06.201216.08.20125010 minggu
17.08.201225.08.20129CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1 minggu
26.08.201208.11.20125511 minggu
9.11.201231.12.201253CUTI AKHIR TAHUN
7 minggu




KUMPULAN B
Sekolah-sekolah di negeri:
  1. Perlis
  2. Pulau Pinang
  3. Perak
  4. Selangor
  5. Negeri Sembilan
  6. Melaka
  7. Johor
  8. Pahang
  9. Sabah
  10. Sarawak
  11. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  12. Wilayah Persekutuan Labuan
  13. Wilayah Persekutuan Putrajaya
Jumlah hari persekolahan termasuk cuti am = 203 hari
Jumlah hari cuti penggal = 87 hari

Tarikh MulaTarikh Akhir Jumlah HariCatatan
04.01.201209.03.20124810 minggu
10.03.201218.03.20129CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
1 minggu
19.03.201225.05.20125010 minggu
26.05.201210.06.201216CUTI PERTENGAHAN TAHUN
2 minggu
11.06.201217.08.20125010 minggu
18.08.201226.08.20129CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2
1 minggu
27.08.201209.11.20125511 minggu
10.11.201201.01.201353CUTI AKHIR TAHUN
7 minggu





Diari Handphone (2001-2011)

Saya mula buat entri tentang tajuk ni sejak 2 minggu lps (awal disember)..save as draft.. fuh, lame betul nak buat 1 entri.. ye lah, tgn sakit la katakan.. tp gatal juga nak update blog.. hehe.. hujung bln disember 2011 ni ada last appointment doktor utk tahun ni.. sebenarnya doktor nak set tarikh pembedahan masa appointment november ari tu.. tp saya minta tangguh sbb nak rehatkan tgn betul2 masa cuti sekolah..

hmm..handphone / smartphone merupakan salah satu hobby / interest saya.. kat sini saya buat diari handphones yang pernah saya pakai dari dulu sampai sekarang utk tujuan kenangan saya.. Dari zaman telefon ada antenna, besar, slim, kecik, smpai la besar semula sekarang.. dulu2 skrin takde warna, takde mp3, takde radio, takde kamera..tp skarang dah canggih2.. sy mula pakai handphone lebas abis spm, masa nak masuk matriks.. tapi budak skrg, sekolah rendah pun dah ada handphone canggih... 

dulu2 pakai symbian phone, tp skarang dah bertukar android phone sejak tahun 2010..


  • 2001 - Ericsson T10, Nokia 5110, Nokia 3210
  • 2002 - Nokia 3310
  • 2003 - Nokia 8310 (first hp sy yg ada radio)
  • 2004 - Nokia 6610 (first hp sy yg skrin berwarna n polifonic ringtone)
  • 2005 - tak beli henpon sbb tgh final year, sibuk dgn thesis utk degree of quantity surveying.. mula kerja sbg qs / juruukur bahan hujung tahun 2005, pastu baru upgrade henpon baru..
  • 2006 - Nokia 7610 @ nokia daun (first hp sy yg ada kamera 1 mega pixel, mp3 ringtones, symbian phone) - masih ada simpan lg sbb syg nak trade in..beli rm1000 lebih, tp kedai nak amik ratus2 je
  • 2007 - Nokia N73 Music Edition (first hp sy yg ada kamera 3 mega pixel)
  • 2008 - Nokia N95 8GB (first hp sy yg ada kamera 5 mega pixel, gps), Nokia N85 8GB (AMOLED display, gmbr cantik) - dua2 masih ada dlm simpanan..
  • 2009 - tak beli henpon sbb tgh sibuk berkursus perguruan kat maktab (kpli)
  • 2010 - Nokia N97 Mini (first hp sy yg touch screen, qwerty keyboard), HTC Desire (my first android phone)
  • 2011 - Samsung Galaxy SII (first hp sy yg ada kamera 8 mega pixel, super AMOLED display)
kesimpulannya, saya tak suka trade in sbb beli mahal2 rm1500 ke atas, tp kedai nk beli balik murah.. lebih baik simpan n bg adik-beradik pakai.. Nokia N97 Mini sy pun dah jadi bhn bantu mengajar kat kelas.. sblm kelas sy akan masukkan lagu2 atau video2 yg berkenaan dgn apa nak ajar, n guna dlm kelas..

kalau nak tunjuk video, sy hanya sambungkan kabel tv dari n97 mini ke tv..
kalau nak mainkan lagu pula, sy guna kabel yg sama dan sambungkan ke bass amplifier..

kabel

amplifier / speaker

cucuk kat lubang putih n merah je utk stereo audio





 
Model :Ericsson T10
Size :
Features :

105 x 49 x 24 mm
= Monophonic ringtones
= Monochrome graphics
= Flip cover





Size :
Features :

132 x 47.5 x 31 mm
= Monophonic ringtones
= Monochrome graphics




Model :Nokia 3210
Size :
Features :

123.8 x 50.5 x 16.7-22.5 mm
= Monophonic ringtones
= Monochrome graphics



Model :Nokia 3310
Size :
Features :

113 x 48 x 22 mm
= Monophonic ringtones
= Monochrome graphics



Model :Nokia 8310
Size :
Features :

97 x 43 x 19 mm
= Monophonic ringtones
= Monochrome graphics
= GPRS
= Infrared
= FM radio




Model :Nokia 6610
Size :
Features :

106 x 45 x 17.5 mm
= GPRS
= MMS
= Polyphonic & monophonic ringtones
= Grafik berwarna
= Infrared
= FM radio


Model :Nokia 7610 (a.k.a. Nokia daun)
Size :
Features :

109 x 53 x 19 mm
= Kamera 1 mega pixel
= GPRS
= MMS
= MP3, polyphonic & monophonic ringtones
= Grafik berwarna
= Bluetooth



Model :Nokia N73 ME (Music Edition)
Size :
Features :

110 x 49 x 19 mm
= Kamera 3 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3, polyphonic & monophonic ringtones
= Grafik berwarna
= Bluetooth
= Infrared
= Radio



Model :Nokia N95 8GB
Size :
Features :

99 x 53 x 21 mm
= Slider
= Kamera 5 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3, polyphonic & monophonic ringtones
= Grafik berwarna
= Bluetooth
= Infrared
= GPS
= Radio



Model :Nokia N85
Size :
Features :

103 x 50 x 16 mm
= Slider
= Kamera 5 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3 ringtones
= Grafik berwarna AMOLED
= Bluetooth
= Wifi
= GPS
= Radio



Model :Nokia N97 Mini
Size :
Features :

123 x 52.5 x 14.2 mm
= Touch screen
= QWERTY keyboard
= Kamera 5 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3 ringtones
= Grafik berwarna
= Bluetooth
= Wifi
= GPS
= Radio


Model :HTC Desire
Size :
Features :

119 x 60 x 11.9 mm
= Android o.s.
= Touch screen
= Kamera 5 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3 ringtones
= Grafik berwarna
= Bluetooth
= Wifi
= GPS
= Radio



Tahun Beli :
Model :
2011
Samsung Galaxy S II / S 2 (I9100G)
Size :
Features :

125.3 x 66.1 x 8.5 mm
= Android o.s.
= Touch screen
= Kamera 8 mega pixel
= 3G, Edge, GPRS
= MMS
= MP3 ringtones
= Grafik berwarna Super AMOLED Plus
= Bluetooth
= Wifi
= GPS
= Radio



http://www.gsmarena.com

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam Tahun 2012

Alhamdulillah, malam tadi (14/12/2011) saya semak e-penyata-gaji untuk bln Disember 2011, ada imbuhan setengah bulan gaji.. Kat bawah ni saya nak share jadual pembayaran gaji bulanan kakitangan awam kerajaan Malaysia bagi tahun 2012.. Sila klik pada gambar untuk lihat pekeliling dari laman web Akauntan Negara Malaysia berkenaan tarikh dan peraturan pembayaran gaji tahun 2012.




BULAN
TARIKH
HARI
CATATAN
JANUARI
16.1.2012
ISNIN
Tahun Baru Cina 23 & 24 Januari 2012
FEBRUARI
23.2.2012
KHAMIS
MAC
22.3.2012
KHAMIS
APRIL
25.4.2012
RABU
MEI
23.5.2012
RABU
Pesta Menuai 30 & 31 Mei 2012
JUN
25.6.2012
ISNIN
Hari Gawai 1 & 2 Jun 2012
JULAI
25.7.2012
RABU
OGOS
13.8.2012
ISNIN
Hari Raya Puasa 19 & 20 Ogos 2012
SEPTEMBER
25.9.2012
SELASA
OKTOBER
22.10.2012
ISNIN
Hari Raya Haji 26 Oktober 2012
NOVEMBER
6.11.2012
SELASA
Deepavali 13 November 2012
DISEMBER
18.12.2012
SELASA
Krismas 25 Disember 2012

Kami Murid Darjah Dua


Rules to answer the questions:

  1.  Put your music library on shuffle. 
  2.  For each question, press the next button to get your answer. 
  3.  You must write that song title as the answer to the question, no matter how silly it sounds! Most of the time they seem to work though, strangely enough. 
  4.  The answer to #20 is the Title of your note. Feel free to do this, tag your friends and have fun! 

Mesti keluar lagu2 KBSR / KSSR / nursery rhymes / patriotik nanti.. haha!
Ready... go...~
  1. If someone says, “Is this okay?” you say 
  2. Full House (cerita Korea)

  3. How would you describe yourself?
  4. Ladki Badi Anjaani Hai (lagu dalam filem Kuch Kuch Hota Hai)

  5. What do you like in a guy/girl?
  6. Wajah (nyanyian Jaclyn Victor)

  7. How do you feel today?
  8. Panah Asmara (nyanyian Afgan)

  9. What is your life’s purpose?
  10. Shut Up and Drive (nyanyian Rihanna)

  11. What's your motto?
  12. No One (nyanyian Alicia Keys)

  13. What do your friends think of you?
  14. You Drive Me Crazy (nyanyian Britney Spears)

  15. What do you think of your parents?
  16. Here Without You (nyanyian 3 Doors Down)

  17. What do you think about very often?
  18. Menatap Matamu (nyanyian Aril)

  19. What is 2 + 2?
  20. Tanggal 31 (nyanyian Sudirman)

  21. What do you think of your best/close friend(s)?
  22. Break the Ice (nyanyian Britney Spears)

  23. What do you think of the person you like?
  24. Rama Rama (nyanyian Ella)

  25. What is your life story?
  26. Kebahagiaan dalam Perpisahan (nyanyian Shahir AF8)

  27. What do you want to be when you grow up?
  28. Aku Takkan Bersuara (nyanyian Nike Ardila)

  29. What do you think of when you see the person you like?
  30. Chan Mali Chan (lagu rakyat)

  31. What will you dance at your wedding?
  32. Hanya di Mercu (nyanyian AYU OIAM)

  33. What will they play at your funeral?
  34. Cintamu Mekar di Hati (nyanyian May)

  35. What is your biggest fear?
  36. Ayam Bertelur (lagu KBSR)

  37. What is your biggest secret?
  38. Dynamite (Taio Cruz)

  39. What will you post this as?
  40. Kami Murid Darjah Dua (lagu KBSR) <= so ni la tajuk untuk entri ni..

seronok jugak main shuffle lagu ni.. tp taktau nak tag sape..

11 julai 2012 : tag adikku http://syazareen93.blogspot.com/

thanks to myn



Instrumen dan Evidens PBS KSSR Tahun 1




Cikgu-cikgu boleh la muat turun instrumen dan evidens untuk pentaksiran berasaskan sekolah Tahun 1 seperti yang tersenarai di bawah untuk rujukan dan diubahsuai mengikut tahap kesesuaian murid-murid di sekolah cikgu-cikgu. Terima kasih daun keladi pada Blog Cikgu Eyta , lain kali boleh share lagi... 

Notice : Fail-fail ini bukanlah kepunyaan atau hasilan saya.. Saya hanya berkongsi fail-fail yang dihoskan di internet.. Terima kasih byk2 pd guru2 yg telah berusaha membina instrumen dan evidens ini..



mirror links (19 jan 2012)

  1. http://www.mediafire.com/file/i65ddz1l7191de6/pbs b.arab1.rar
  2. http://www.mediafire.com/file/3406sv48b8rzfw1/pbs b.inggeris1.rar
  3. http://www.mediafire.com/file/ff935bpbwh5h8uf/pbs b.malaysia1.rar
  4. http://www.mediafire.com/file/0lok8oxqyk1ogc0/pbs matematik1.rar
  5. http://www.mediafire.com/file/3tbxgw1bvy3wodd/pbs moral1.rar
  6. http://www.mediafire.com/file/23qvbn2hkp3m7eo/pbs muzik1.rar
  7. http://www.mediafire.com/file/jvxdxw75vsvgvsv/pbs p.islam1.rar
  8. http://www.mediafire.com/file/th58aislwc1atk8/pbs p.jasmani1.rar
  9. http://www.mediafire.com/file/re5xh4k7zbbgn0o/pbs sains1.rar
  10. http://www.mediafire.com/file/z9uhd25mahv7324/pbs seni1.rar

Kurikulum Standard Sekolah Rendah ~ KSSR Tahun 2




Berikut adalah bahan-bahan untuk KSSR Tahun 2 dari website Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia.


  1. Bahan Taklimat KSSR Tahun 2 (Kemaskini Jun 2011) 
      Dokumen Standard Kurikulum dan Bahan Sokongan Kurikulum
    1. Bahasa Malaysia Tahun 2 
    2. Bahasa Inggeris Tahun 2  
    3. Bahasa Cina (SJKC) Tahun 2 - Kemaskini 10 Okt 2011 
    4. Bahasa Cina (SK) Tahun 2 - Kemaskini 10 Okt 2011 
    5. Bahasa Cina (SK) Tahun 2 
    6. Bahasa Tamil (SJKT) Tahun 2 
    7. Bahasa Tamil (SK) Tahun 2 
    8. Matematik Tahun 2 
    9. Pendidikan Jasmani Tahun 2 - Kemaskini 24 Okt 2011 
    10. Pendidikan Kesihatan Tahun 2 
    11. Pendidikan Islam Tahun 2 
    12. Pendidikan Moral Tahun 2  
    13. Dunia Seni Visual Tahun 2 
    14. Dunia Seni Visual SJKC Tahun 2 
    15. Dunia Seni Visual SJKT Tahun 2 
    16. Dunia Muzik Tahun 2  - Kemaskini 4 Jan 2012 
    17. Dunia Sains dan Teknologi Tahun 2
      - Kemaskini 3 Okt 2011
      - Kemaskini 17 Julai 2011
    18. Bahasa Arab Tahun 2  - Kemaskini 3 Jan 2012  
    19. Bahasa Iban Tahun 2 
    20. Bahasa Kadazandusun Tahun 2 
    21. Masalah Pendengaran Tahun 2 
    22. Masalah Penglihatan Tahun 2 
    23. Masalah Pembelajaran Tahun 2  - Kemaskini 4 Jan 2012 



    >> KSSR Tahun 1 <<
    >> KSSR Tahun 3 <<

    Sumber : http://www.moe.gov.my/bpk/va2/index.php?option=com_docman&Itemid=83






    Recent Posts

    Twitter