twitter

My Friends

My Love & I

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Post Titles List

    Diari Sindrom Carpal Tunnel


    sindrom carpal tunnel ni mula sy hidapi sejak hujung bulan Februari 2011. tp masa tu tgn sebelah kiri je yg kebas. so buat tak kisah je sbb tak sakit.. masa cuti sekolah bln 3 tu siap pergi bercuti n mandi air panas kat Felda Residence Sungai Klah Hot Springs.. konon2 nak ilangkan kebas tu..tp tak ilang pun.. sejak dr kebas tu, selalu terjaga masa tido mlm sbb kebas tgn kiri.. bertahan je la kebas tu smpai bln 8 2011..pastu melarat ke tgn kanan pulak.. masa tu mmg sy bleh tahan, walaupun dh mula susah2 nk menulis..

    seminggu lepas raya aidilfitri (awal bln 9), sy dah tak boleh tahan sgt..sbb bukan setakat kebas.. masa tu dah sakit sgt, tgn rasa keras mcm beku, tp tak rasa sejuk, rasa pijar, takleh nak genggam tgn, tak boleh nak menulis.. so hujung minggu tu g jumpa doktor..biasanya sy mmg takut jumpe doktor.. bila dh sakit sgt, baru la pergi.. doktor tanye dh lame ke kebas ni? sy kata dh setengah tahun, tp baru skarang yg sakit sgt.. doktor kata, ni kena jumpe pakar tulang..maybe saraf terhimpit.. doktor tu tak caj ape2 pun utk consultation ari tu..

    mlm tu sakit gile tgn smpai menangis2 takleh tido n esok nye (isnin) terus g jumpe doktor yg smlm tu, suruh refer mane2 specialist utk dptkn rawatan.. en suami pun terpaksa emergency leave pg tu utk antar sy ke gleneagles hospital, jln ampang.. cantik hospital ni..hee..masa tu starbucks dlm proses pembinaan..

    IKLAN GAMBAR
    lobby

    optical shop

    cimb bank

    1901

    kedai serbaneka

    dome cafe

    fig tree cafe

    flower shop

    gift shop

    hair dressing

    sidewalk cafe

    prescriptions



    kat gleneagles, lps Dr. Samsudin Osman Cassim (doktor ortopedik) tanye simptom2, dia kata mungkin carpal tunnel syndrome.. masa tu sy taktau langsung ape benda alah tu, mcm mana nak eja? huu.. dia kata kena buat test, n kalau confirmed sindrom tu, kena buat operation.. kalau tak teruk, maybe just pkai splint.. tp dia kata rasenye kena operate sbb sy ni kira dh serius, sbb sentiasa kebas n bkn nya sekejap2 kebas..

    so 12 september 2011, pukul 2 petang, sy pun pergi la buat nerve conduction study kat Dr. Vimalan Ramasundram (doktor saraf).. kena karan kat pergelangan tgn, siku, jari2, tapak tgn, semua bhagian tgn dr siku ke hujung jari.. setiap kali kena renjatan elektrik tu, keluar la graf kat komputer doktor.. 1st renjatan kat tgn kiri, awal2 lg doktor tu kata "VERY BAD".. huu.. tp sy tak fhm tgk graf2 tu.. lame jugak buat test tu, dlm 30-40 minit.. dpt report dlm 10 minit lps tu..tp kena buat follow up utk result test tu ari rabu (14 september 2011).. doktor bg mc 3 hari.. so takde la g skolah..sib baik budak2 pun takde, sbb tgh exam upsr..



    bila buat follow up, jumpa doktor tak smpai 5 minit rasenye.. dia cuma confirmkan yg mmg carpal tunnel syndrome n mmg kena operate.. so doktor suruh balik n fikir dulu nak operate ke tak..

    http://www.gimc.com.my/main.php?Content=apps/appointment/listmember

    Name :Dr. Samsudin Osman Cassim
    Specialty :Orthopaedic & Trauma surgery
    Sub Specialty :Sports Injury arthroscopy
    Special Interest :Knee and Shoulder
    Phone No. :03-4141 3292
    03-4260 2250 012-689 0400
    Fax No. :03-4260 2250
    Suite No. :201
    Qualification :MD (Mal), Master of Surgery (Mal)
    Consultation Date
    and Time :
    DayTime
    Mon9:00 - 17:00
    Wed9:00 - 17:00
    Thu9:00 - 17:00
    Fri9:00 - 17:00
    Sat9:00 - 13:00



    Name :Dr. Vimalan Ramasundram
    Specialty :Neurology
    Sub Specialty :Neurology
    Special Interest :Electroplegisiology and sleep
    Phone No. :03-4141 3225
    03-4251 1645
    Fax No. :03-4251 1651
    Suite No. :517
    Qualification :MBBS, M.Medicine (MAL)

    Consultation Date
    and Time :
    DayTime
    Mon9:00 - 17:00
    Tue9:00 - 17:00
    Wed9:00 - 13:00
    Thu9:00 - 17:00
    Fri9:00 - 17:00
    Sat9:00 - 13:00


    sebahagian drp Nerve Conduction Study (NCS) report

    kat report tu ckp early right carpal tunnel syndrome.. tp tgn kanan ni la yg sakit gileeee.. dua2 tgn rasa mcm luka kat jari2, mcm kena hiris2 dgn pisau, pedih2, tp takde luka pun.. lps tu rasa pijar sangat..mcm kena lumur dgn cili api.. yg pergelangan tgn kanan ni pulak rasa mcm kena cucuk2, tikam2, korek2 dgn benda tajam..ngilu, pedih, sakit sgt.. mmg takleh nak buat kerja, takleh menaip, takleh main piano, susah nak pakai seluar n baju.. sib baik ada en suami, dia la yg byk tlg uruskan diri sy... jari2 pun bengkak, sembab..huduh..

    sejak dr hari tu, byk cuti sakit yg sy ambil (dgn kebenaran guru besar).. kerja semua tertangguh.. sy pun ada pergi dptkn rawatan di ppum, n dia cuma rujuk test report yg sy dah buat kat swasta tu.. kemudian doktor test ketuk2 skit kat median nerve, bengkok pergelangan tgn, kepit jari, tanya skit2, n dia kata mmg confirm carpal tunnel.. doktor marah, kenapa dr bln 3 kebas, baru skarang nk jumpe doktor? huuu.. ye la, sbb dulu tak sakit.. pastu dia suruh buat appointment utk buat wrist splint, fisioterapi n occupational therapy..

    wrist splint ni bkn utk kurangkan sakit.. tp supaya tak bertambah sakit.. tujuannya adalah utk hadkan pergerakan tgn.. masa keja, masa tido pun kena pakai.. tp tak selesa nak buat kerja, menulis..

    wrist splint yg berharga rm60 x 2 = rm120 utk 2 tgn kat ppum
    hari ni (21 oktober 2011) dah dekat 2minggu tak pergi buat terapi.. byk sgt kerja.. tak sempat pergi buat terapi.. lg pun minggu ni sibuk dgn kursus kssr muzik tahun 2.. tu yg tgn bertambah2 sakit minggu ni..rasa tak sbr nak operate.. tp memikirkan keja menimbun, tmbh pula nak dkt hujung thn ni, cuba la bertahan.. minggu ni (17-21 oktober 2011) magik sbb takde mc..wuuu..

    masa pergi fisioterapi, doktor ada suruh buat exercise tgn sendiri kat rumah.. nanti sy upload gmbr cara nak exercise tu.. lps tu masa buat occupational therapy, jurupulih tu pulak ada ajar nerve glide exercise..





    untuk maklumat lanjut tentang sindrom ni, boleh la tengok link di bwh..
    1. Carpal Tunnel Syndrome
    2. http://en.wikipedia.org/wiki/Carpal_tunnel_syndrome
    3. Sindrom Carpal Tunnel - Utusan
    4. Rasa Kebas Tangan - blod Dr Zubaidi
    5. Tangan Sakit dan Kebas - MyMetro






    Recent Posts

    Twitter